logo

Welcome to Wellspring

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Working Hours
Maandag - vrijdag 09:00AM - 17:00PM
Saturday - Sunday CLOSED
From Our Gallery

Topvoetbal voor meiden!

06 51 403 995

Top

Deel 17 – De Kers; trainersavond = kennis delen

Utrechtse Vrouwenvoetbal Academie / Blog  / De Kers  / Deel 17 – De Kers; trainersavond = kennis delen

Deel 17 – De Kers; trainersavond = kennis delen

Bijeenkomsten voor trainers vind ik één van de leukste bezigheden. Het delen van kennis en ervaring maakt een bijeenkomst zinvol. Wel zaak om goed af te kaderen waar de avond over zou moeten gaan. Niets mis met een brainstormsessie en van daaruit de behoefte peilen bij de aanwezigen. Na inventarisatie kun je dan beter beoordelen of je de setting gaat afstemmen op de doelgroep. Gaat het puur over randzaken, zoals hoe je bijvoorbeeld met elkaar en de tegenstander omgaat, of dient de avond te worden ingericht als voetbalinhoudelijk? Ook al lijken bepaalde onderwerpen wat verder van elkaar verwijderd, je wilt eigenlijk zoveel mogelijk zinvolle informatie in de rugtas stoppen, want je merkt snel genoeg welke kennis op een bepaald moment goed van pas komt. Alles wat bijdraagt aan het optimaal functioneren is meegenomen.

Afgelopen week was ik op uitnodiging van VV IJsselmeervogels afgereisd naar Spakenburg om invulling te geven aan de trainersbijeenkomst. Het kader dat aanwezig was, is nauw betrokken bij de meiden- en vrouwenafdeling van de vereniging. Geen onbekende, want in mijn periode als KNVB regiocoach kwam ik met frisse regelmaat bij de “Vogels”. Leuk detail is dat ik daar momenteel ook de KNVB cursus Pupillentrainer verzorg, dus de autoritten tijdens de spits over de A27 zijn de momenten waarop mijn geduld op de proef wordt gesteld. Ach, is het niet de A27, dan ben ik een enorme geluksvogel wanneer ik de A2 opdraai richting knooppunt Everdingen. Mwa, klinkt een beetje “selfish”, maar ik heb liever niet dat de rest dankzij mij in de file staat. Ik plaats het dan maar in perspectief. In het ergste geval arriveer ik wat later op de plaats van bestemming. Weg van de snelweg; terug naar de bijeenkomst.

Zoals elke andere vereniging heeft IJsselmeervogels zo “haar” uitdagingen. We hoeven niet te denken in problemen, want dan zit je meestal in een fase die schijnbaar onomkeerbaar is. Goed; uitdagingen dus. Daar waar je als vereniging tegenaan loopt dien je een vluchtige blik te werpen in de beleidsstukken. Voorziet het beleidsplan niet in het antwoord, dan dien je daar dus beleid op te schrijven. Geen hele epistels, maar met een effectieve schrijfstijl kun je al op een half A4-tje benoemen wat er dan zou moeten gebeuren. Binnen IJsselmeervogels komt het meiden- en vrouwenvoetbal goed op gang. Dat brengt ook weer uitdagingen met zich mee. Belangrijk is dat je als vereniging de grip op groei houdt. Ben je voorbereid op wat komen gaat, of ga je pas handelen op het moment dat “het” wel heel dichtbij komt? Start met aanbrengen van structuur zodat je – bij voorkeur – iedereen op dezelfde lijn hebt en wees vooral duidelijk.

Bij het aanbrengen van structuur kun je van alles “bedenken”. Hebben we met elkaar hetzelfde beeld van hoe we naar voetbal kijken? Hebben we heldere afspraken op papier en komen we geregeld bij elkaar om over de afspraken te praten? Hoe gaan we onze jeugdspeelsters opleiden (trainen, coachen, begeleiden)? Hebben we een heldere visie over ons kaderbeleid, of bijv. speelwijze, etc? Eenmaal het besef dat er nog wel wat stappen zijn om te maken, is een brainstormsessie bijzonder zinvol en betrek zoveel mogelijk deskundigen hierbij. Mensen met ervaring lopen heel vaak rond, maar wordt er veelal onvoldoende gebruik gemaakt van hun kennis. Leg samen vast waar je de komende periode aan wilt werken en stel dan prioriteiten. Waar gaan we als eerste mee aan de slag? Daar komt vervolgens een plan uit die je concreet kunt uitrollen binnen de vereniging. Dat zijn mooie uitdagingen.

Binnenkort maar weer even een bezoekje brengen. Ik help graag….

 

 

De Kers

Delen
John Kaersenhout

Geen reacties

Sorry, het reactieformulier op dit moment niet beschikbaar.