Deel 10 – De Kers en de lift
Welk artikel begint er tegenwoordig niet mee? “Het vrouwenvoetbal zit in de lift!” Ja, de groei voor wat betreft het ledenaantal zet zich onverminderd voort. Bij de ene vereniging loopt het harder dan bij de andere vereniging, maar gemiddeld genomen zit de stijgende lijn erin. Doordat het vrouwenvoetbal ook steeds meer aandacht krijgt ontkom je er niet aan dat dit binnen veel verenigingen tot uiting komt. Het gaat niet altijd zonder slag of stoot, want het lijkt erop dat het niet overal breed wordt geaccepteerd. Gelukkig komt zoetjes aan de trend op gang dat verenigingen bewust kiezen voor het gemengd voetbal tot een bepaalde leeftijdscategorie. Om ervoor te zorgen dat ieder meisje de kans krijgt om zich optimaal te ontwikkelen, is het van belang dat zij dezelfde kansen krijgen als de jongens.
Wanneer we aan de voorkant direct selecteren op geslacht, dan ontnemen we het meisje de kans om zich te meten met de jongens. Selecteren we in eerste instantie op niveau, dan zien de ontwikkelingskansen voor het meisje er veel beter uit. Natuurlijk speelt ambitie ook een rol in het gehele proces, maar dat komt in die gevallen snel genoeg bovendrijven. Verenigingen die niet meegaan in de trend lopen het risico dat er niet genoeg meisjes zijn in een bepaalde categorie om een team te vormen.
Ten opzichte van veel landen om ons heen hebben we in Nederland een relatief kleine vijver om uit te vissen. We zijn dan al blij wanneer we een meisjesteam in een bepaalde categorie op de been kunnen krijgen. Een veel gehoorde kreet is dat de niveauverschillen binnen het team behoorlijk verschillen. Iets wat ook niet bevorderlijk is voor het leerproces. Meisjes die al wat langer voetballen worden ingedeeld bij meisjes die voor het eerst op voetbal gaan. Voor beiden geen ideale situatie. Zijn ze zich daar bewust van? Het scheelt enorm dat meisjes het kenmerk “supersociaal” met zich meedragen. Toch zal een enkeling dit herkennen en zich afvragen hoe lang ze dit gaat volhouden. Laat dit nu net het meisje zijn dat het talent en de ambitie heeft om de top te halen. Dan is het wel van belang dat zij dus ook dezelfde kansen krijgt. Het beleid van de vereniging is dus van enorm belang voor het meisje om haar ambities vorm te geven.
Hoe dan ook; de begeleiding is van enorm groot belang. Geschoold kader op de teams. Speelsters opleiden houdt in dat ook de trainers opgeleid moeten worden. We kunnen die meiden beter maken, wanneer we kennis vergaren en de bereidheid hebben om zelf ook beter te worden. De ontwikkeling van het vrouwenvoetbal brengt dus ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Verwacht niet dat de kennis alleen maar wordt gebracht, maar ga het ook halen. Het vraagt zeker tijdsinvestering, maar je krijgt er ook veel voor terug.
We “plaatsen” het vrouwenvoetbal in de lift, we drukken op de knop en de lift gaat dus omhoog. Helemaal vanzelf! Helaas gaat de ontwikkeling niet vanzelf en zullen we dit stap voor stap op een verantwoorde manier moeten aanpakken. Denk dat we beter de trap kunnen nemen. Het is gezonder en de kans is klein dat we een trede missen.
De Kers