logo

Welcome to Wellspring

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Working Hours
Maandag - vrijdag 09:00AM - 17:00PM
Saturday - Sunday CLOSED
From Our Gallery

Topvoetbal voor meiden!

06 51 403 995

Top

Deel 23 – De Kers; 8 maart Internationale Vrouwendag

Utrechtse Vrouwenvoetbal Academie / Blog  / De Kers  / Deel 23 – De Kers; 8 maart Internationale Vrouwendag

Deel 23 – De Kers; 8 maart Internationale Vrouwendag

Thuis werd ik er nog even herinnerd; 8 maart Internationale Vrouwendag. Een dag die samenvalt met de start van het 3de UVVA trainingsblok in Utrecht. Daar kunnen we wel ons steentje aan bijdragen. De afgelopen periode is er veel te doen geweest rondom de positie van het vrouwenvoetbal binnen de vereniging. Iets wat in beginsel relatief onschuldig leek, bleek uit te groeien tot een enorm fiasco en dat betekende het einde van Stedoco Vrouwen. Niet alleen in de Topklasse, maar een regelrechte doodsteek voor ruim 40 jaar vrouwenvoetbal inclusief Academie. Op z’n zachtst gezegd; dramatisch. Het lijkt erop dat bij (veel) verenigingen het kwartje nog niet is gevallen en dat de vrouwen blij mogen zijn dat er een veld(je) is gereserveerd om op te trainen en wedstrijden te spelen. Hoe is het in deze tijd nog mogelijk dat we nog steeds te maken hebben met een gedachtegang die past bij een verleden dat ver achter ons zou moeten liggen? Er wordt met regelmaat gesproken over een clubje “ouwe mannen” die het beleid binnen de vereniging bepalen. Deze uitspraak lijkt me wat gegeneraliseerd, want ik ken ook “ouwe mannen” die het beste voor hebben met de vrouwen. Week in week uit staan ze langs de lijn, oprecht hun belangstelling tonend voor de verrichtingen van het vrouwenteam. Toch lijkt het erop dat er voor- en achter de schermen met regelmaat strijd wordt gevoerd over de positie van de vrouwen binnen de vereniging.

Zelf ben ik de mening toegedaan dat het”mannenvoetbal” tot in de lengte der dagen binnen een vereniging zal blijven bestaan. Helaas vallen er van tijd tot tijd verenigingen om, maar dan zijn het ook met recht complete verenigingen. De trend die we de laatste jaren steeds vaker waarnemen, is dat vrouwenteams bij bosjes omvallen. Allerlei oorzaken kunnen hiervoor worden genoemd. Veel gehoord probleem: te weinig speelsters. Lijkt me duidelijk. Heb je niet genoeg speelsters om op te stellen, dan kun je inderdaad geen wedstrijden spelen. Is dit dan een oorzaak, of is het een gevolg? Ten opzichte van het “mannenvoetbal” is de vijver bij de vrouwen relatief klein om uit te vissen. dit is ook de reden waarom speelsters steeds vaker van verder weg moeten komen om te voetballen. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om dichter bij huis te voetballen, maar wat nu als je op een relatief hoog niveau de voetbalsport beoefend? Dan ontkom je er niet aan om wat verder te reizen.

Toch wordt dit nog (te) vaak niet herkend door een bepaalde groep mensen. Enorm jammer, want ik heb er alleen maar waardering voor dat speelsters bereid zijn om dergelijke afstanden af te leggen. Zou toch mooi zijn als de vrouwen minimaal dezelfde faciliteiten krijgen aangeboden als de mannen? Een verdeling van het beschikbare budget naar evenredigheid is gewenst, dan wel minimaal noodzakelijk om te laten blijken dat de vrouwentak net zo serieus wordt genomen als de mannentak. Ook over de trainingsfaciliteiten moeten we niet moeilijk doen. Net als de mannen zouden de vrouwen ook moeten kunnen trainen op het hoofdveld. Hetzelfde tijdstip gaat natuurlijk niet, maar je hoeft niet eens uit te leggen waarom beide vlaggenschepen op het hoofdveld trainen. Bij verenigingen waar de vrouwen wel op het allerhoogste niveau spelen, kun je er ook voor kiezen om de vrouwen nog “belangrijker” te maken. De naamsbekendheid is veelal verworven dankzij de verrichtingen van de vrouwen die op landelijke niveau voetballen. Behandel ze dan ook zo. Geef ze die gelijke rechten. Het thema “Vrijheid” op 8 maart zal ik voorafgaande aan de training tijdens de openingsspeech een plek geven, zodat we ons er bewust van blijven dat er nog heel veel werk te doen is.

De Internationale Vrouwendag gaan we bij de UVVA eveneens een plek geven. De speelsters krijgen hun gebruikelijke training. Dat is niet anders dan anders. Wat wel anders is; de UVVA organiseert dan speciaal een clinic voor de vrouwelijke trainers. Het zal geen kijk-clinic worden, maar een doe-het-zelf-clinic. De trainsters zullen dan zelf aan het werk worden gezet. Leren doe je juist door het zelf te doen. Met wat je leert, kun je bij jouw eigen team direct aan de slag. Binnenkort meer, maar geef jezelf alvast gerust op ;).

 

De Kers

Delen
John Kaersenhout

Geen reacties

Sorry, het reactieformulier op dit moment niet beschikbaar.